Broj 2. Jesen donosi gripu i prehladu
Ukoliko ne vidite sliku molim vas 
kliknite ovdje

Na jesen se češće javljaju gripa i prehlada. Istraživanja kažu da to nije posljedica lošeg vremena, već činjenice da nam pada imunitet, manje vremena provodimo na svježem zraku i više u zatvorenim prostorima, gdje su šanse za prijenosom infekcija veće. U 95% slučajeva upale gornjih dišnih puteva uzrokuju virusi. Tada je bolest samoizlječiva.

Prehlada spada u jednu od najčešćih virusnih infekcija gornjih dišnih putova. Bolest je vrlo blaga, a ističe se samo lokalni respiratorni simptomi.

Gripa (influenca) je izrazito infektivna virusna bolest, koja se najčešće manifestira oboljenjem dišnih puteva. Popraćena je povišenom tjelesnom temperaturom, tresavicom, suhim kašljem, glavoboljom, bolnošću mišića i zglobova te izrazitim umorom.

Iako su simptomi slični, moguće je razlikovati gripu i prehladu.


Simptom Gripa Prehlada
nastup simptoma odmah, u roku nekoliko sati postupno
povišena temperatura visoka normalna ili blago povišena
glavobolja redovito rijetko
bolnost mišića često rijetko
kašalj suh, nadražajni rijetko, blag i nije dugotrajan
kihanje ponekad često
začepljen nos ponekad Često
komplikacije ponekad vrlo rijetko

 

U grubo vrijedi da postoji 10 puta veća vjerojatnost da obolimo od prehlade nego od gripe. Virusne infekcije dišnih puteva (uključujući i gripu i prehladu) mogu se zakomlicirati tako da se dodatno razvije bakterijska upala. U tom je slučaju potrebna posjeta liječniku, koji će predpisati primjerenu terapiji. Sa pravilnim preventivnim i pravovremenim liječenjem možemo to često izbjeći.

  • Ako je prisutna povišena tjelesna temperatura (nad 38.5 C) i bolnost, savjetujemo analgetik i antipiretik (sredstva za snižavanje povišene temperature i ublažavanje boli)- paracetamol, acetilsalicilna kiselina ( ne primjenjuje se u djece mlađe od 12 godina) , naproksen, ibuprofen.. dostupni su u obliku tableta, praška, sirupa i čepića.

  • Kod grlobolje damo pastile ili sprejeve, koji djeluju antiseptično i ublažuju bol. Dobro je kada je u kombinaciji sa antiseptikom u pripravku i lokalni anestetik (lidokain, benzokain).

  • Kada je prisutan kašalj, najprije moramo odrediti dali je suh (kojega liječimo sa antitusicima) ili produktivan (kojega liječimo sa pripravcima za iskašljavanje)

  • Kod problema sa začepljenim nosom ili obilnom sekrecijom iz nosa, upotrebljavamo nosne dekongestive u obliku sprejeva ili kapi.

  • Osobne zaštitne mjere: redovito i učestalo pranje ruku, pokrivanja nosa i ustiju prilikom kihanja i kašljanja, korištenje papirnatih maramica, čišćenje predmeta i površina koje se najčešće dodiruju rukama (telefonske slušalice, kvake, tipkovnice zajednička računala), prezračivanje prostorija.

    Tijekom života pebolimo više puta gripu i prehladu. Možda ćemo ih sa ponuđenim savjetim ove godine usjeti izbjeći?!

    Saznajte više na http://www.ord-bradicic-vivoda.hr/gripa-i-prehlada-simptomi-i-lijecenje/

Budite u toku  Slijedite nas na Twitteru| prijetelj na Facebooku | proslijedi prijatelju 
Ovu poruku ste dobili od prijatelja? Ne propustite sljedeći broj prijavom ovdje
Copyright © 2012 Specijalistička ordinacija opće medicine mr.sc. Zrinka Bradičić-Vivoda, dr.med., Sva prava pridržana.
Ove zdravE-novosti ste primili jer ste se prijavili na stranicama www.ord-bradicic-vivoda.hr. Ukoliko ih više ne želite primati, molimo Vas da se odjavite ovdje.
 
Spec.ord.mr.sc.Z.Bradičić-Vivoda, dr.med. 
Branka Blečića bb, 
51000 Rijeka 
kontakt@ord-bradicic-vivoda.hr
*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*